Inapoi Printeaza pagina
SECTORUL POLITIEI DE FRONTIERA VALEA LUI MIHAI
 
Sectorul Politiei de Frontiera Valea lui Mihai, cu sediul în Orasul Valea lui Mihai

Telefon: 0259/355580

Are în subordine: Punctul de Trecere a Frontierei Valea lui Mihai Rutier Punctul de Trecere a Frontierei Valea lui Mihai Feroviar
          Orasul Valea lui Mihai, unde se afla sediul sectorului Valea lui Mihai, este situat in partea de Nord-Vest a judetului Bihor, in campia Careilor.
          S.P.F. Valea lui Mihai, are o deschidere de 34,508 km, la frontiera cu Ungaria.
          În cadrul S.P.F. Valea lui Mihai sunt si doua puncte de trecere a frontierei din care un punct de control trecere frontiera rutiere (Valea lui Mihai), un punct de trecere frontiera feroviar (Valea lui Mihai),
          Asezarea geografica a SPF Valea lui Mihai
          S.P.F. Valea lui Mihai este situat în partea de nord vest a judetului Bihor, fiind delimitat astfel:
 • Limita vestica si nordica o constituie frontiera care spre vest are orientarea sud-vest - nord - est, iar in sectorul nordic are orientarea vest-est cu sinuozitati

 • Limita estica nu este rectilinie. De la punctul sudic al campiei care trece la vest - sud vest de satul Voivozi (comuna Simian) avand limita frontiera maghiara, limita cu campia Ierului are directia generala vest - nord est. In continuare limita trece prin nord vestul satului Voivozi pana la sud de Simianul Nou, la vest de valea paraului Salcia.


 •           Relieful si flora în zona de competenta a sectorului
            Pentru zona orasului Valea lui Mihai caracteristica principala o constituie nisipurile nefixate acumulate datorita eroziunii eoliene, regasite la Nord Vest de localitatea Voivozi, la vest de loc. Valea lui Mihai si la sud vest de loc. Curtuiseni.
            Aceste zone sunt active numai primavara si toamna, cand datorita seceteti nisipurile devin miscatoare. Daca vantul are o tarie mai mare apar unde nisipoase iar langa smocurile de iarba apar steaguri de vant.
            Brazdele de vant, gramezi si coaste martor sunt reprezentative zonei de nord est a loc. Valea lui Mihai si nord vest a loc. Curtuiseni, cu lungimi de 50 – 400 m si adancimi de pana la 6 m.
            Intre dune se gasesc intanderi netede cu inclinare foarte mica, cu apa freatica la 3-5m adancime.
            În zona de competenta predomina terenurile agricole, viile si padurile, acest lucru favorizând supravegherea frontierei de stat cu tehnica din dotarea Politiei de Frontiera.

            Clima în zona de competenta a sectorului
            Zona de competenta a sectorului se încadreaza în tinutul cu clima de câmpie, clima având un caracter continental.
            În acest tinut climatic, verile sunt foarte calde si uscate, iar iernile geroase, marcate de viscole puternice, dar si de întreruperi frecvente provocate de advectiile de aer cald si umed din S si SV care determina intervale de încalzire si de topire a stratului de zapada.
            Circulatia generala a atmosferei are ca trasaturi principale frecventa relativ mare a advectiilor lente de aer temperat – oceanic din V si NV (mai ales în semestrul cald), frecventa de asemenea mare a advectiilor de aer temperat – continental din NE si E (mai ales în anotimpul rece), precum si advectiile mai putin frecvente de aer arctic din N.

            Organizarea SPF Valea lui Mihai
            SPF Valea lui Mihai este în subordinea IJPF Bihor, fiind un sector de tip I - are în componenta 2 puncte de trecere a frontierei de stat.
            În cadrul SPF Valea lui Mihai exista 2 puncte de trecere a frontierei dintre care:
 • un punct de control trecere frontiera rutiere (PTF Valea lui Mihai) prin care se face legatura cu Republica Ungara (prin punctul de frontiera Nyirabrany aflat pe teritoriul statului vecin);

 • un punct de trecere frontiera feroviar (statia CFR Valea lui Mihai)

 •           SPF Valea lui Mihai este condus de un sef de sector, care are în subordine nemijlocita, pe lânga adjunctul sau, urmatoarele compartimente:
 • Compartiment CIT

 • Compartiment Sprijin - Misiuni;

 • Compartiment Administrativ;

 •           Adjunctul sefului de sector are în subordine nemijlocita pe:
 • Sefii celor 2 puncte ale Politiei de Frontiera

 • Cadrele PFR din turele de serviciu;

 • Compartimentul Dispecerat;

 •           Compartimentul Sprijin – Misiuni are în subordine 1 compartiment:
 • Conductori câini de serviciu;


 • P.T.F. VALEA LUI MIHAI RUTIER
   
  Loc. Barantau

  Telefon / Fax: 0259/356392

            Baza legala si scurt istoric:
            Functioneaza în cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Valea lui Mihai, în regim de trafic international cu specific rutier, asigurând respectarea prevederilor tratatelor, acordurilor, conventiilor si protocoalelor de frontiera încheiate cu Republica Ungara si a celor internationale la care România este parte, cu privire la tranzitul persoanelor si marfurilor peste frontiera cu Republica Ungara.
            Corespondent pe teritoriul R. Ungara este Punctul Nyirabrany.
            Datorita faptului ca nu exista decat o singura banda de circulatie pe sens, nu s-a putut realiza separarea in punct a benzilor de intrare / iesire pentru U.E. si non U.E..
            Nu functioneaza ghiseu unic, deoarece punctul nu este deschis pentru trafic de marfa.
            Controlul se efectueaza in comun, de politie de frontiera si organele vamale.

  P.T.F. VALEA LUI MIHAI FEROVIAR
   
  Valea lui Mihai, în cladirea Garii CFR

  Telefon / Fax: 0259/355365

            Baza legala si scurt istoric:
            Functioneaza în cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Valea lui Mihai, în regim de trafic international cu specific feroviar, asigurând respectarea prevederilor tratatelor, acordurilor, conventiilor si protocoalelor de frontiera încheiate cu Republica Ungara si a celor internationale la care România este parte, cu privire la tranzitul persoanelor si marfurilor peste frontiera cu Republica Ungara.
            Corespondent pe teritoriul R. Ungara este Punctul Nyirabrany feroviar.
            Controlul se efectueaza in comun de politie de frontiera si politistii maghiari.